Zupa cebulowa z serowymi grzankami

„Zupa cebulowa”

 

 

Składniki:

 

- 5 cebul

- 100 g boczku lub chudej wędliny

- 2 łyżki oleju

- 50 g sera żółtego

- 1 bagietka

- 600 ml bulionu mięsnego

- 1 gałązka tymianku

- 1 liść laurowy

- 6 ziarenek czarnego pieprzu

- 4 ziarenka ziela angielskiego

- sól, pieprz, kminek

 

Jak przyrządzić?

 

Obrane cebule pokroić w plasterki, boczek w paseczki. W garnku rozgrzać olej i zrumienić cebulę. Dodać boczek i krótko podsmażyć. Wymieszać ze szczyptą kminku i zalać bulionem.

Do garnka z zupą wrzucić listki tymianku, liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 min. Doprawić solą oraz pieprzem.

Bagietkę pokroić w plasterki i posypać startym serem żółtym. Wyłożyć na blachę i piec w temp. 170°C, aż ser się rozpuści. Zupę podawać z chrupiącymi grzankami serowymi.

 

S M A C Z N E G O …