Statystyki
- Odwiedziny: 1709520
- Do końca roku: 238 dni
- Do wakacji: 45 dni
„Zupa cebulowa”
Składniki:
- 5 cebul
- 100 g boczku lub chudej wędliny
- 2 łyżki oleju
- 50 g sera żółtego
- 1 bagietka
- 600 ml bulionu mięsnego
- 1 gałązka tymianku
- 1 liść laurowy
- 6 ziarenek czarnego pieprzu
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz, kminek
Jak przyrządzić?
Obrane cebule pokroić w plasterki, boczek w paseczki. W garnku rozgrzać olej i zrumienić cebulę. Dodać boczek i krótko podsmażyć. Wymieszać ze szczyptą kminku i zalać bulionem.
Do garnka z zupą wrzucić listki tymianku, liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 min. Doprawić solą oraz pieprzem.
Bagietkę pokroić w plasterki i posypać startym serem żółtym. Wyłożyć na blachę i piec w temp. 170°C, aż ser się rozpuści. Zupę podawać z chrupiącymi grzankami serowymi.
S M A C Z N E G O …