Statystyki
- Odwiedziny: 1709512
- Do końca roku: 238 dni
- Do wakacji: 45 dni
„Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą”
Składniki:
- 80 dag mączystych ziemniaków
- 20 dag kiszonej kapusty
- 10 dag chudego wędzonego boczku lub kiełbasy
- pęczek dymki
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2-3 ząbki czosnku
- kminek, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Ugotować ziemniaki, ostudzić, utłuc na puree lub przepuścić przez praskę. Drobno posiekać kiszoną kapustę, poddusić pod przykryciem z dodatkiem kminku, 2 łyżek masła i niewielkiej ilości wody. Pod koniec duszenia odkryć kapustę i odparować nadmiar wody.
Cebulę dymkę ze szczypiorkiem posiekać, podsmażyć z drobno pokrojoną wędzonką. Do ziemniaczanego puree dodać kiszoną kapustę, podsmażoną dymkę z wędzonką, jajka oraz mąkę. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
Masę dokładnie wymieszać, uformować nieduże kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.
S M A C Z N E G O …