Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą

„Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą”



Składniki:

 

- 80 dag mączystych ziemniaków

- 20 dag kiszonej kapusty

- 10 dag chudego wędzonego boczku lub kiełbasy

- pęczek dymki

- 2 jajka

- 3-4 łyżki mąki

- 2 łyżki masła

- 2-3 ząbki czosnku

- kminek, sól, pieprz

 

Jak przyrządzić?

 

Ugotować ziemniaki, ostudzić, utłuc na puree lub przepuścić przez praskę. Drobno posiekać kiszoną kapustę, poddusić pod przykryciem z dodatkiem kminku, 2 łyżek masła i niewielkiej ilości wody. Pod koniec duszenia odkryć kapustę i odparować nadmiar wody.

Cebulę dymkę ze szczypiorkiem posiekać, podsmażyć z drobno pokrojoną wędzonką. Do ziemniaczanego puree dodać kiszoną kapustę, podsmażoną dymkę z wędzonką, jajka oraz mąkę. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.

Masę dokładnie wymieszać, uformować nieduże kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.

 

S M A C Z N E G O …